Wat is "onpage optimalisatie"?
We leggen het je graag even uit.
On-page optimalisatie is een cruciaal onderdeel van elke SEO-strategie. Het omvat optimalisaties die rechtstreeks worden toegepast op de elementen van een webpagina om de rangschikking in zoekmachines te verbeteren en een betere gebruikerservaring te bieden.
Hoewel off-page technieken zoals linkbuilding ook een rol spelen, heb je volledige controle over on-page factoren, waardoor ze de basis vormen voor SEO-succes. Dit artikel behandelt de belangrijkste elementen die op elke pagina moeten worden geoptimaliseerd voor de beste SEO-resultaten. Dit omvat zowel op content gerichte aspecten als technische elementen.
Begrip van on-page SEO
On-page SEO draait om het verbeteren van de verschillende delen van een webpagina, zodat zowel mensen als zoekmachines gemakkelijk kunnen begrijpen waar de pagina over gaat. Het omvat het gebruiksvriendelijker maken van de pagina en het verstrekken van nuttige informatie.
On-page SEO staat volledig onder jouw controle, en daarom kunnen sommige bedrijven overdreven proberen alles perfect te maken voor zoekmachines. Toch kan het “over-optimaliseren” van je webpagina’s de gebruikerservaring schaden en leiden tot waardedaling.
Wanneer je een goede gebruikerservaring creëert door je te richten op de behoeften van de gebruiker in plaats van je eigen behoeften, heb je waarschijnlijk de perfecte ervaring gecreëerd voor een zoekmachine.
Zoekmachines streven ernaar het meest relevante resultaat voor een zoekopdracht te tonen in de meest gemakkelijk te begrijpen indeling en op de snelst mogelijke manier door toegankelijke inhoud te creëren voor de meeste gebruikers.
Probeer je inhoud te ontwerpen om aan de behoeften van de gebruiker te voldoen, informatie effectief over te brengen en toegankelijk te blijven voor alle gebruikers, inclusief degenen met een handicap en zonder een betrouwbare internetverbinding.
Hieronder staan de on-page elementen die geoptimaliseerd moeten worden:
Inhoud
- Header-tags
- Titels
- Omschrijving
- Inhoud
- Interne links
- Externe links
- Details van klantenvragen en klachten
- Afbeeldingen (alt-tekst, beschrijvingen, namen)
Technisch
- Benaming klikbare elementen
- Paginasnelheid (caching, ophaalprioriteit, uitstellen en lazy loading)
- Canonieke links
- Meta-robots
- Schema
Content elementen voor on-page SEO
Content kan van alles zijn, zoals tekst, video’s, afbeeldingen, geluidsfragmenten of combinaties daarvan. Zoekmachines kunnen de woorden, verbanden tussen hen, zinnen waarnaar je linkt vanaf de ene pagina naar de andere, en alles wat rendert voor hun spiders gebruiken.
Niet elke pagina hoeft te worden gerangschikt of geoptimaliseerd. Homepagina’s hoeven misschien alleen maar te verschijnen bij merkzoekopdrachten. Geef prioriteit aan het optimaliseren van product-, service- en categoriepagina’s. Gebruik de homepage en navigatie om autoriteit over te dragen aan deze pagina’s via tekstlinks.
Hier zijn enkele contextuele elementen die je misschien wilt controleren.
Header-tags
Ook bekend als H-tags, zijn header-tags hoe je het onderwerp van de pagina en de afzonderlijke secties definieert. Duidelijke en specifieke taal verbetert de gebruikerservaring voor zowel bezoekers als zoekmachines in vergelijking met het gebruik van vage woorden of branding.
Als de bezoeker afbeeldingen niet kan zien vanwege visuele beperkingen, kan deze geen associatie maken als de kop niet specifiek is omdat er geen ondersteunende afbeeldingen zijn. En je hoeft je headers niet vol te proppen met zoekwoorden.
Er zou slechts één H1-tag op een pagina moeten zijn (inclusief navigatie en menu’s), en de trefwoorden en het onderwerp moeten doorgaan naar H2’s. Als het onderwerp en H1 “t-shirts” zijn, hoef je dat niet te herhalen in je H2’s. Je kunt gewoon “Blue Crew” en “Red V Neck” gebruiken als je H2’s. En de tekst hieronder zorgt voor de rest.
Header-tags moeten in een specifieke volgorde worden gebruikt en mogen geen niveaus overslaan. Bijvoorbeeld, je moet niet direct van H2 naar H4 gaan. Maar teruggaan is prima, zoals bewegen van H4 naar H2.
Vermijd het gebruik van header-tags voor het stylen van lettergroottes of in navigatie. Hoewel het gebruik ervan in menu’s niet de ergste zaak is, is het geen best practice.
De enige uitzondering op het hebben van meerdere H1-tags is blogs. Blogtitels zijn normaal gesproken H1-tags, maar met de juiste codering kun je dit oplossen. Meer dan één H1-tag op een pagina is geen goed idee, dus vermijd het indien mogelijk.
Titels
Titeltags verschijnen binnen een zoekresultaat en kunnen worden gebruikt om een gebruiker aan te moedigen om door te klikken naar jouw pagina en om een zoekmachine te laten begrijpen waar de pagina over gaat. Het lijkt veel op de titel van een boek. Het moet overeenkomen met het thema van de H1-tag, maar ze hoeven niet identiek te zijn.
Best practices voor titels variëren afhankelijk van de tool die je gebruikt, aangezien de ruimte afhangt van pixels, niet van tekens. De meeste tools geven een karaktertelling. Omdat een zin met meerdere letters zoals “m” of “w” meer pixels in beslag neemt dan zinnen met meer “i” of “t”, kunnen sommige titels 55 tekens hebben met spaties en andere 60.
Omschrijving
Hoewel meta-beschrijvingen de rangschikking niet rechtstreeks beïnvloeden, zijn ze cruciaal voor on-page SEO. Als je beschrijving relevanter is, krijg je mogelijk klikken boven een hoger gerangschikte site met een ontoereikende beschrijving.
Content
Denk aan inhoud als de brandstof voor zoekmachines. Het omvat tekst, afbeeldingen, geluiden, video’s en elk ander type media. Als je inhoud duidelijk en to the point is, verbetert dit de gebruikerservaring en helpt het Google te begrijpen wanneer jouw pagina moet worden weergegeven voor bepaalde zoekopdrachten en aan het juiste publiek. Als je bruikbare informatie begraaft achter overbodige woorden of gebruik maakt van fancy branding in plaats van duidelijke taal, kan Google moeite hebben om het doel van jouw pagina te bepalen.
Maak je ook niet te veel zorgen over woordentellingen of zoekwoorddichtheid voor SEO. Dit zijn slechts maatstaven die door tools worden gebruikt om inhoud te beoordelen en niet door zoekmachines zoals Google of Microsoft Bing. Bied een sterk antwoord met bewijs, ondersteun het met feiten en aarzel niet om te linken naar specifieke blogs, websites of studies. Zelfs als een site nieuw is of een lage score heeft in SEO-tools, betekent dit niet noodzakelijk dat het onbetrouwbaar is.
Bijvoorbeeld, een artikel kan geschreven zijn door een erkende professional op hun nieuwe blog, en ze kunnen een erkende expert zijn. Linken naar hun studie is beter omdat het leidt naar de oorspronkelijke bron, niet naar een tijdschrift van derden.
Metingen zoals domeinautoriteit, autoriteitsscore, etc., komen van tools van derden, niet van zoekmachines. Als een tool suggereert om niet naar een site te linken, betekent dit niet per se dat je dat niet moet doen. Richt je op de kwaliteit van de site, inhoud en auteur bij het bepalen van je externe linkstrategie, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op metrische gegevens van tools.
Interne links
Dit zijn links van de ene pagina op jouw website naar een andere pagina. Ze helpen zoekmachines het onderwerp van elke pagina te begrijpen en dragen bij aan de structuur van jouw site. Interne links omvatten:
- Menu’s
- In inhoud
- Footer-links
- Breadcrumbs
- Knoppen en oproepen tot actie
- Zijbalk-links
- Redirects
- Canonieke links (afhankelijk van wie je het vraagt)
Een best practice is om je interne links in kaart te brengen om ervoor te zorgen dat je niet linkt vanaf dezelfde woorden naar meerdere pagina’s of in redirectketens (kettingreacties). Interne links kunnen ook autoriteit doorgeven die is opgebouwd vanuit backlinks van de ene pagina naar de andere. Persoonlijk geloof ik dat ze enig gewicht hebben, maar sommige van mijn collega’s zeggen dat dit niet meer het geval is. Sommigen zeggen dat de positie van interne links in inhoud cruciaal is, maar Google heeft deze mythe ontkracht. Het idee is dat interne links hoger op de pagina geplaatst belangrijker zijn, maar ik ben het daar niet mee eens.
Interne links moeten natuurlijk zijn en geplaatst worden waar ze de gebruiker ten goede komen. Bijvoorbeeld, het kan zinvol zijn om onderaan een link te hebben als je een definitie citeert in plaats van het in het midden van een alinea te forceren.
Studies en beweringen suggereren dat je rangorde kunt vormgeven door meer interne links naar specifieke pagina’s te bouwen. Ik heb gezien dat dit werkt, en ik heb ook gezien dat het niet werkt. Mijn aanbeveling is om interne links natuurlijk te gebruiken om de gebruiker op de pagina te helpen – niet om de rangorde vorm te geven.
Een andere SEO-theorie is dat menu- en footer-links mogelijk meer autoriteit kunnen doorgeven dan een in-content interne link omdat ze op elke pagina bestaan als onderdeel van het sjabloon, rijk zijn aan trefwoorden en navigatief. Dit kan zinvol zijn en worden getest. Maar het werkt niet altijd of verandert niet veel, dus gebruik je data en controlegroepen.
Een laatste mythe over interne links is dat hoe meer links op een pagina, hoe minder autoriteit ze kunnen doorgeven. Ik zie de waarde in de bewering, maar ik heb geen impact gezien in tests die ik heb uitgevoerd, dus voor mij is het gewoon een mythe. Ga voor wat de eindgebruiker ten goede zal komen; gebruik interne links niet voor SEO-rangschikkingsdoeleinden.
Externe links
Het linken naar bronnen, bronnen en andere websites is onderdeel van SEO; je hoeft er niet bang voor te zijn. Verschillende vertegenwoordigers van zoekmachines hebben gezegd dat het oké is en een best practice wanneer de link verdiend is. Als de website waardevolle inhoud biedt die jouw artikel ondersteunt, link er dan naar. Als je betaald krijgt voor een link, markeer deze dan als gesponsord. Als je de site niet vertrouwt, maar de bron goed is en het waard is om naar te linken, gebruik dan de nofollow-attribuut. Tevens is het altijd een goed idee om vanuit lokale SEO te kijken naar potentiele backlinks in jouw omgeving.
Details van klantenvragen en klachten
Zoekmachines zijn altijd op zoek naar unieke perspectieven en ervaringen. Als je producten van andere mensen verkoopt, zoals een warenhuis, of je hebt een partnerwebsite, zoek dan klachten en vragen van klanten op.
Je kunt forums en recensies gebruiken om deze te vinden. Vervolgens kun je de nauwkeurige antwoorden en definities opnemen in jouw productbeschrijvingen en specificaties. Dit helpt de eindgebruiker beslissen en toont zoekmachines dat jouw inhoud waardevoller is voor een eindgebruiker dan een concurrerende website.
Het kan gaan om maatvoering, compatibiliteit, vereist ervaringsniveau, werkelijke kleur in het echte leven versus foto’s, etc. Dit is gunstig voor consumenten en kan je een voordeel geven.
Afbeeldingen (alt-tekst, beschrijvingen, namen)
Zorg ervoor dat je je afbeeldingen een naam geeft op basis van waar de afbeelding over gaat en/of het gedeelte van de pagina. Als het een uitgelichte afbeelding is voor weergave en in je meta, kan het zinvol zijn om deze overeen te laten komen met het onderwerp van de post. Als het een diagram is, label dan wat het diagram is en wat de persoon zal leren. Heb je een formule of berekening, noem de afbeelding hiernaar en je kunt “voorbeeld” of “infographic” toevoegen als het relevant is.
Nadat je de naam hebt gegeven, vul dan de alt-tekst en beschrijving in. Deze kunnen mensen met browsende assistenten en zoekmachines helpen beter te begrijpen wat er op de afbeelding staat.
Technische on-page SEO-elementen
Dit verwijst naar niet-zichtbare elementen die zoekmachines gebruiken om jouw pagina en pagina-ervaring te begrijpen. Ik neem items zoals .htaccess niet op omdat ze gerelateerd zijn aan SEO maar niet essentieel zijn voor de dagelijkse taken van een SEO-specialist.
Ook robots.txt en sitemaps, hoewel ze cruciaal zijn voor SEO, worden hier niet beschouwd omdat ze te maken hebben met hoe zoekmachines jouw site verkennen en vinden, niet met wat er rechtstreeks op de webpagina staat.
Benaming klikbare elementen
Klikbare elementen omvatten knoppen, links, oproepen tot actie (zoals telefoonnummers, e-mails, pictogrammen, inloggen) en soms formulierinzendingen. Ze kunnen zoekmachines signaleren welke pagina’s bedoeld zijn voor conversies en, net als interne links, de onderwerpen van de pagina’s waarnaar wordt gelinkt. Zoekmachines kunnen ook potentieel bepalen of een pagina-ervaring een directe conversie is of contextueel en informatief op basis van de klikbare elementen en de actie die wordt ondernomen.
Paginasnelheid (caching, ophaalprioriteit, uitstellen en lazy loading)
Als het doel van een zoekmachine is om het meest relevante resultaat zo snel mogelijk te tonen, maken paginasnelheid en sitesnelheid logisch. Maar raak er niet geobsedeerd door.
Paginasnelheid biedt een goede gebruikerservaring, maar qua SEO zijn er belangrijkere dingen dan Core Web Vitals. Naar mijn mening spelen deze factoren alleen een rol als alles hetzelfde is en zoekmachines moeten kiezen tussen twee stukken even goede inhoud. In dergelijke gevallen moet de pagina die sneller laadt en eerder interactief wordt, de voorkeur krijgen. Maar verschillende mensen kunnen hier verschillende meningen over hebben, en dat is prima.
Canonieke links
Een canonieke link is een metatag die zoekmachines helpt om inhoud te de-dupliceren door te definiëren waar de officiële versie van de inhoud zich bevindt. Ze worden gebruikt:
Wanneer je producten of artikelen in meerdere categorieën hebt.
Voor split tests, wanneer je vergelijkbare of identieke inhoud hebt op twee verschillende lay-outs.
Wanneer je inhoud syndiceert naar een website van een derde partij.
Canonieken zijn ook essentieel bij het migreren van URL’s, omdat je wilt bepalen waar de nieuwe pagina zich bevindt.
Meta robots
Meta robots zijn metatags die een zoekmachine vertellen of ze de pagina moeten indexeren of niet indexeren, en of ze de links op de pagina moeten volgen of niet volgen. Deze zijn anders dan robots.txt, dat definieert welke mappen, pagina’s, URL’s, parameters en backlinks moeten tellen en niet tellen. Een tijdelijke landingspagina kan bijvoorbeeld noindex, follow zijn omdat het niet iets is dat geïndexeerd moet worden omdat het tijdelijk is, maar je hebt interne links en wilt dat Googlebot je website volgt en crawlt.
De tijdelijke pagina kan gelinkt worden door een journalist in de media als het een promotie is, en zo wordt het ontdekt. Zorg ervoor dat je deze correct uitvoert, ze zijn altijd situationeel. Maar hier is een vuistregel als je vastloopt:
Als je wilt dat jouw pagina lange tijd in zoekresultaten verschijnt, ga dan indexeren.
Als de links naar jouw site gaan, niet betaald zijn en gevolgd moeten worden, maak ze dan volg.
Als de pagina tijdelijk of niet waardevol is, ga dan noindex en doe hetzelfde met de links. Als de links naar tijdelijke mappen gaan, betaalde partnerschappen of partnerschapsbedrijven, gebruik dan nofollow in de meta robots. Het is eenvoudiger dan elk afzonderlijk te behandelen.
Schema
Dit is de code-manier om te zeggen waar de pagina over gaat en wat de gebruiker zal ervaren. Je kunt vrijwel alles definiëren, van het gebied waarin je een dienst aanbiedt en wat die dienst is tot een kunstwerk gemaakt door iemand die bekend is.
Er is schema voor openingstijden, kaartverkoop, beoordelingen, recepten, video’s op een pagina en zo ongeveer alles. Als je geen bibliotheek ziet die relevant is voor jouw pagina, kun je aanvullende typen gebruiken en er een bouwen om zoekmachines te helpen begrijpen wat je aan zoekopdrachten biedt.
Schema-waarschuwingen kunnen zenuwslopend zijn, maar ze zijn geen eindpunt. Soms is een specifiek aanbevolen veld niet relevant. Fouten moeten echter worden opgelost omdat ze invloed kunnen hebben op jouw site. Hoewel sommige misschien niet worden gebruikt door alle zoekmachines, kun je hier alle beschikbare schema’s vinden op Schema.org.
Maak jouw webpagina’s meer SEO-vriendelijk
Het optimaliseren van slechts enkele van deze elementen kan een rangschikkingsboost opleveren. Het aanpakken van de hier besproken basisprincipes van on-page SEO plaatst jouw pagina’s echter in de best mogelijke positie om te rangschikken.
Volg deze best practices voor on-page optimalisatie en je zult een verbeterde organische zichtbaarheid en meer gekwalificeerd verkeer naar jouw site zien.